Page 31 - COLISEUM DERGI SAYI 4
P. 31
BESLENME
31
Akdeniz Diyeti
Birçok diyet türünü deneyebilirsiniz ancak günün
sonunda Akdeniz diyeti yaşamınızın bir parçası olacaktır.
Akdeniz Diyeti; Yunanistan, İtalya, Güney Fransa, Akdeniz diyetine bağlı kalanlarda kardiyovasküler
Girit, İspanya ve Orta Doğu’nun bazı kısımları da hastalıkların azaldığına inanılmaktadır. Balıklar ve
dahil olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde denizdeki diğer hayvanlar, omega yağ asitleri için
yaşayan bireylerin beslenme düzenlerini tanımla- harika bir kaynaktır ve kalp koruyucu etkilerinin
mak için kullanılan genel bir terimdir. Bu diyet prog- olduğu bilinmektedir. Kabul edilmesi gereken bir
ramındaki yiyecek seçenekleri ağırlıklı olarak yeşil diğer unsur ise; çok fazla metabolik fayda sağla-
yapraklı sebzeler, çeşitli baklagiller, kuruyemişler dığı öne sürülen ölçülü kırmızı şarap tüketimidir.
(ceviz, badem, antep fıstığı), taze meyveler ve tam Özetle Akdeniz diyeti; her yaşa ve her duruma hi-
tahıllardan oluşur. Akdeniz bölgesi, zeytinyağı üre- tap eden tüm besin gruplarını dengeli bir şekilde
timi alanında oldukça gelişmiş olduğundan dolayı, içinde bulundurur. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi
bu diyet alternatifinin de temelini oluşturur. Zeytin- bu yıl da en çok tercih edilen diyet yöntemlerin-
yağı, kalp koruyucu fayda sağladığı gösterilen bir den biridir. Kendiniz için birçok diyet türünü dene-
omega-3 esansiyel yağ asidi olan alfa-linoleik asit yebilirsiniz ancak günün sonunda Akdeniz diyeti
içeren tekli doymamış bir yağdır. kesinlikle yaşamınızın bir parçası olacaktır.
BESLENME VE DIYET UZMANI
AKDENIZ DIYETINDE
KIRMIZI ET TÜKETIMI
SINIRLI TUTULUR VE
GENELLIKLE BEYAZ
ET ILE BALIK TERCIH
EDILIR. GÜNLÜK TEMEL
BESIN KAYNAĞI ISE
SEBZELERDIR!
ZEYTINYAĞI,
ANTIOKSIDANLAR
HER ÖĞÜNDE
VE SAĞLIKLI FARKLI GIDA
TÜKETEREK
ÇEŞITLILIĞI
SAĞLAYIN!
YAĞLAR!
Temmuz / Ağustos / Eylül